Egy lelkész operaénekesnő Domingo előtt

Kun Ágnes Anna, Fischer Annie Ösztöndíjas énekművész első magyar résztvevőként jutott be a Plácido Domingo által alapított híres Operalia Énekversenyre, amelyre világszerte több mint 1400-an jelentkeztek, de csupán 40 versenyzőt válogattak be. A versenyt most először hazánkban rendezik (Pécsett és Budapesten) július 25. és augusztus 1. között, s a kiváló tenor, Domingo lesz a zsűri elnöke. Ráadásul Európa legrangosabb zenei versenyére, az október végi Concours de Geneve-re is meghívást nyert az ifjú mezzoszoprán, ahová mindössze 35 énekest választott ki a nívós zsűri.

Négyéves korom óta van közöm a zenéhez, 17 éves korom óta az énekléshez. A Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziuma mellett nyaranta a debreceni kántorképzőbe jártam, s ott egy hangképző tanár mondta, hogy komolyabban is kellene énekelnem – emlékszik a kezdetekre Kun Ágnes Anna. Schultz Katalin felkészített a zeneakadémiai felvételire, tavaly végeztem ott énekművész szakon. Előtte a Károli Gáspár Református Egyetem lelkész-teológus szakára jártam, már ott is lediplomáztam, teológiából PhD-ztem, az Énekek éneke magyarázata és hatástörténete a zeneművészetre volt a témám. A zenei ösztönzés családi hagyomány, nagyszüleim hivatásosan is foglalkoztak a zenével, gyerekkoromban zongoráztam, családi összejöveteleken minikoncerteket is adtunk. 18 évesen énekeltem először nagyközönség előtt, addig mutált a hangom, mint minden mélyebb hangfaj esetében.

Kun Ágnes Anna nagy problémának tartja, hogy nincsenek már színházi és komolyzenei közvetítések a televízióban, ezért csak egy nagyon szűk réteg ismeri és szereti ezt a műfajt.

Külföldön sokkal több operaház működik és sokkal szélesebb körben ismertek a művészek és az egész opera, operett műfaj is. Nálunk sajnos a klasszikus zene hiányzik a köztudatból. Már gyerekkorban el kellene kezdeni az erre való nevelést, hogy aztán felnőttkorban több operalátogató és rajongó legyen. Köztudott, hogy a csecsemőket megnyugtatja a klasszikus zene, de nekünk ehhez még fel kell nőni. Hiába van sok tehetség, nem értékelik őket, nem tudnak itthon elhelyezkedni, mert nincs pénz a kultúra ezen területére.

Az énekművész több európai nagyvárosban is fellépett már. De igazán itthon, hazai közönség előtt szeret énekelni, sokkal jobban izgul is ilyenkor, jobban meg akar felelni, külföldön szabadabban áll színpadra. Szerepálmai Bartók Kékszakállújában Judit szerepe, Bizet Carmenjében a címszereplőt játszaná szívesen.

A nyár munkával fog telni: Szombathelyen egy szemináriumon veszek részt, ahol a Kékszakállún fogunk dolgozni karmesterrel, rendezővel, szereplőkkel együtt. Ígéretes műhelymunkának tűnik. Majd jön az Operalia, ami a fiatal tehetségek felfedezéséről és támogatásáról szól immáron 16 éve. Az első két forduló Pécsett lesz, a döntő pedig Budapesten. Magyarországról több mint ötvenen jelentkeztünk, közülük én kerültem be a 40 versenyző közé, viszont a tíz tartalékos között van két magyar, nekik is nagyon drukkolok. A záró fordulóban, a finálén Domingo fog vezényelni. Nem leszek elkeseredett, ha nem nyerem meg, az is óriási, hogy idáig eljutottam. Ott fogok végezni a versenyen, ahol kell. Hiszek a gondviselésben.

Az október végi Concours de Geneve koedukált megmérettetés, 64. alkalommal rendezik meg Genfben. 35 énekest válogattak be, Kun Ágnes Annán kívül van még egy magyar induló. Kétévente hirdetnek énekesek számára versenyt ezen a rangos eseményen, legutóbb kétezren jelentkeztek.

Mindennap gyakorolok, nyaraláskor is beénekelek. Sosem vagyok teljesen elégedett magammal. Verseny előtt tanárhoz is járok, zongoristával együtt is készülök. Megtanulom a kottát, és azt éneklem, ami én vagyok. Aztán meghallgatom, hogy mások, elődeim hogyan énekelték ugyanezt, de sosem azzal kezdem, fontos ez a sorrend. Számomra attól jó egy karmester, hogy át tudjuk adni egymásnak, amit érzünk a műről, akivel lehet együtt muzsikálni, és új zenei tartalom születik. A teológiát sem akarom elfelejteni, csak most nincs annyi időm rá, amennyi ehhez a felelősségteljes hivatáshoz kell. Szerették a prédikációimat és sok olyat meg mertek kérdezni tőlem, amit mástól nem. Az emberek azt hiszik, a lelkész egy távoli szakrális, idegen valaki, én szeretném ennek az ellenkezőjét bizonyítani.

Ágnes jelenleg a Nemzeti Színház Atália című produkciójában énekel. Tervei szerint még jó néhány évig operaénekes lesz, később szívesen tanítana éneket, folytatná teológiai kutatásait, és könyvet is írna majd életéről. Célja, hogy teljes önismerettel rendelkezzen.

Nehéz műfaj az opera és a komolyzene a közönségnek is. De amit egy laikus is észrevehet, hogy szívből, őszintén énekel-e az illető a színpadon. Ez az egésznek a lényege – vallja Kun Ágnes Anna.